Netosophi@ implineste 10 ani

Cu 10 ani in urma, chiar in luna martie, mi se publica primul text despre internet.

Rubrica mea era cea de “Netologie”, iar de tot contextul Agora ON Line se ocupa (si acum) Dan Iancu, geek din generatia de programatori pe cartele perforate (!).

El e cel care, la acea vreme, m-a incurajat sa scriu despre net fix cum am vrut. Ii multumesc ca nu m-a lasat sa stau prea mult timp offline. Totul, in urma aparitiei, complet indie, a ezine-ului echo.ON (offline de ani de zile, hostuit la acea vreme pe un server al ASE-ului si scris alaturi de Ciprian Dinica).

Articolul, aparut in martie 1998, e de gasit in romana (click+click) si engleza (aici & aici).

Si arata cam asa:

Netosophi@

Internetul provoaca si produce. Provoaca aparitia unor noi metode de intelegere si conceptualizare si produce, permanent, concepte, chiar indirect. Fiecare dintre noi colaboreaza, implicit si virtual, la aceasta producere, la aceasta performare.


Pe Internet, ca in orice spatiu al libertatii, al democratiei virtuale, consumatorul – receptor de informatie nu poate ramane pasiv la ceea ce se petrece in jurul lui. In plina dialectica a spatiului eliberat de granite si limite de orice fel pe care filosoful contemporan Jaques Derrida il numea constatativ, pur contemplativ, devine idee-forta, deoarece performeaza mereu concepte noi.

In retea, aproape nu mai exista afirmatii “moarte”, goale, locuri comune care sa ramana rigide, inchise in ele, pentru ca in orice moment un hyperlink te poate trimite la contrariul care stabileste, natural, o masura performativa. Nu exista adevaruri fara intoarcere, care sa se transforme inutil in locuri comune.

Cybernomadul are oroare de vid (horror vacui) produs artificial, prin auto-saturarea conceptelor insuficiente. Formal, nu poate exista un concept “gol” de continut, insa repetarea unei idei slabe, non-performative, duce la formarea unei fobii fata de tot ce nu e idee-forta.

Revenind la latura “provocatoare” a Internetului, ar mai fi ceva de clarificat, si anume cum poate provoca spatiul virtual rationamente reale si valabile. Explicatia va fi scurta, si, de fapt, deja depasita. Virtualul provoaca realitate cognitiva absoluta deoarece, de fapt, ambele recent-performate categorii ale ideii se afla pe acelasi plan ontologic.

Ma voi sprijini aici pe afirmatia lui Gilles Deleuze, de care ne vom ocupa ( deja am creat hyperlink-ul spre articolul urmator ) mai tarziu, din “Diferenta si repetitie” (Paris, 1968), referitoare la gradele de existenta ale virtualului si realului, diferenta aflandu-se doar la nivelul situarii de perspevtiva diferita asupra lumii.

Virtualul reconstruieste, ideal si ideatic, realitatea, intarind-o si redandu-i valentele necesare supravietuirii la nivelul conceptual. Creand, asadar, un concept virtual, acesta, va capata realitate, isi va re-castiga un loc prin folosirea lui in performare. A scrie pe Internet inseamna a performa continuu. Aici, pe “teritoriul nomazilor” in conditie absoluta, nu poti veni cu concepte “de-a gata”, cu locuri comune, deoarece vitualul provoaca si produce permanent “noul”, in realitate.

Ceea ce Pierre Levi, profesor la departamentul hypermedia al Universitatii Paris VIII, numea in 1994 “inteligenta colectiva”, referindu-se la suflul de gandire “proaspata “, ne-academica, al comunitatilor virtuale de “ganditori privati” ( “Privat Denker”, conceptul lui Spinoza), devine azi, aici, acum,…netosophi@, concept mult mai larg, ce include si “L’intelligence collective”.

Netosophi@, concept creat pe loc, on-line, reuneste in acelasi construct filosofic ideile de “gandire-in-retea”, idealul de ne-manifest al fiecaruia, “performativitatea virtuala” a lui Pierre Levi, surfand la modul conceptual domeniile si (cyber)-spatiile Net-ului si ale filoSOPHIEI. Rezulta, ca experiment, nu un hibrid sau artefact nefolositor gandirii, ci o “unealta “ce ne poate ajuta sa intelegem mai bine impactul extraordinar al Internetului asupra filosofiei contemporane, in urma caruia nici unul, nici altul nu ramane la fel, urmand sa se re-construiasca impreuna, din resurse comune.

Aceasta apologie a fost, de fapt, un experiment si o provocare. Am vrut sa demonstrez ca net-ul este foarte legat, chiar dependent de filosofia contempoarana, din motive pe care le voi enunta in viitor. Acest prim articol a fost un exemplu de performanta conceptuala.

Deconstruind performarea prin virtual si desfiintand domnia locurilor comune, am aratat ca se poate construi infinit mai mult in underground, in spatiu non-academic, decat in rigorile unei gandiri “oficiale”. Netosopfi@ poate supravietui doar pe Internet. Pe hartie e moarta …Acesta este doar inceputul folosirii acestui concept si, poate, al unei intregi serii de concepte …Gandirea in retea te provoaca, cititorule, …sa produci..

Nota : In eventualitatea unor explicatii, referiri si trimiteri suplimentare, ma puteti e-mail-a la urmatoarea adresa: cybernomad57@hotmail.com. Astept.

Miron Ghiu aka Cybernomad

P.S. 2008: adresa de email nu mai este valabila. Functioneaza, in schimb, cea de gmail, cu punct intre miron si ghiu.

Advertisements

One Response to “Netosophi@ implineste 10 ani”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: