Voice of the voiceless, la propriu

Toti cei care si-au dorit vreodata sa se joace de-a Stephen Hawking au acum un nou motiv sa spere. Desi tehnologia este deocamdata testata doar prin laboratoare, posibilitatea de a vorbi fara sa vorbesti e studiata la modul cel mai serios.

In urma experimentelor, Michael Callahan, co-fondator al Ambient a ajuns la concluzia ca e suficient sa te concentrezi la ce ai de spus, de verbalizare ocupindu-se un software care interpreteaza semnale nervoase si le traduce intr-o voce artificiala. Totul, intermediat de un “guler” care actioneaza ca interfata intre gandurile tale si un sintetizator de voce.

“Gulerul”, wireless, recunoaste deocamdata doar 150 de cuvinte pe care le reda, oricum, cu un delay considerabil, dar simpla idee de a vorbi si dicta in acelasi timp te lasa, daca tot nu va mai trebui sa atingi tastatura, fara cuvinte. Nu trebuie neaparat sa fii transumanist ca sa te bucuri de inventiile care iti extind capacitatile corpului, atata vreme cat, deocamdata, internetul nu poate fi “instalat” direct PE creier, fara sa fie nevoie de nimic altceva in afara de un abonament platit la zi.

Pana in momentul in care oricine va putea, la propriu, sa comunice fara sa fie obligat sa deschida gura sau sa tasteze, mai sunt vreo 14 ani. Ca sa ne obisnuim de pe-acum cu vremurile in care placerile folosirii unei tastaturi si emotia unui click vor fi disponibile doar la muzeu, asa cum sunt gramofoanele astazi, merita sa mai dam un click. Asta:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: