N-am vazut filmul dar am ascultat coloana sonora

mike-patton-a-perfect-place.jpg

Michael Allan Patton, unul dintre cei mai fascinanti artisti din ultimii 20 de ani, e genul de vizionar a carui opera merita evanghelizata, deci impartasita, in orice forma. Si cu orice ocazie. Patton e camuflat in atat de mult ipostaze incat i se poate pierde usor urma. Mai nou, inclusiv prin muzici de film, compuse “din curiozitate” pentru prietenul sau Derrick Scocchera, in coloana sonora (torrent) a scurt-metrajului acestuia, “A Perfect Place”.

mike-patton.jpg

Pe langa indeplinirea visului de a ajunge pornstar pe MTV, chestie pentru care a avut nevoie de Faith No More si de un refuz de la Chris Cornell, Mike Patton a facut cam tot ce-a vrut in materie de experimente sonore. Proiectele lui, variind de la exercitii de respiratie mixate ca soundtrack al futaiului perfect (Lovage) la clash-uri ale tuturor subculturilor audio contemporane (Fantômas, Tomahawk, Mr Bungle, Peeping Tom, Mondo Cane, Crudo etc) sunt imposibil de comprimat in recenzii sau in liste de genuri muzicale, din acelasi motiv pentru care e dubios, astazi, sa descrii un artist altfel decat prin tag-uri si colaborari. La Patton filmul descriptiv se rupe cand incerci sa-i faci un profil, pentru ca vocea ii permite (fizic, dar si psihic) sa cante absolut orice iar gastile cu care lucreaza ii includ atat pe extremisti ca Merzbow sau John Zorn dar si pe artisti mainstream ca Bjork, Sepultura sau Amon Tobin.

A Perfect Place, al treilea film al lui Derrick Scocchera, e de gasit in catalogul Fantoma Films, alaturi de editii speciale, pe DVD, ale unor filme clasice semnate de alde Fritz Lang, Coppola sau Fassbinder, dar si la casa de discuri de-acasa (IPECAC) a lui Patton. Propunerea facuta de Scocchera a fost o provocare pentru Patton nu doar pentru ca artistul nu mai compusese muzica de film, ci si pentru ca pretextul de a-si disemina ideile in opera altuia i s-a parut perfect in cazul “A Perfect Place”. El a umplut sonor spatiile lasate blank de regizor, situatiile in care a fost nevoit s-o ia de la zero variind de la momentele moarte in care personajul principal cauta un post de radio, (Car Radio AM) & Car Radio FM, Patton alegind sa compuna fiecare bucata in parte, pana la orgi de catedrala mixate cu percutii exotice (Catholic Tribe) sau pasaje de opera (Il Cupo Dolore)

Pana apare torrentul pe net, atmosfera noir din “A Perfect Place” e de ghicit inca din trailer si Main Title:

Repet, n-am vazut filmul, dar, avind in urechi coloana sonora si citind interviul asta, e imposibil sa fie o porcarie.

[via marrrean]

Advertisements

One Response to “N-am vazut filmul dar am ascultat coloana sonora”

  1. A aparut torrentul pe net 🙂 E ok albumul, dar, ca o comparatie, Director’s Cut (Fantomas) e mult mai bun… Tot muzica de film, tot noir… Se simte ca Patton a obosit, oarecum… Se foloseste de tot felul de “little tricks”, folosite cu succes pe albume mai vechi, in special pe cele Fantomas. Si pe langa asta, “A Perfect Place” aduce un pic cu Peeping Tom. Ca ascultator inveterat de patton-isme, ii dau 3/5.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: