2-10, 3-14, proba, aici dumnezeu

lhc_hall.jpg

Puricii tv sunt, ca si fasaitul radio de pe frecventele AM, ecouri ale Big Bang. Pare greu de crezut dar experimentele pe care fizicienii de la acceleratorul de particule de la CERN, Elvetia, le vor face incepind din iulie, se ocupa doar de asta. Echipa si-a propus sa recreeze in conditii de laborator, adica ciocnind protoni intre ei si ciulind urechile, primele momente de existenta ale universului de imediat dupa explozia initiala. Pentru asta cei de la CERN s-au pregatit timp de 14 ani, in octombrie anul trecut devenind primii utilizatori ai Internet2, banda de 100 Gb/s fiind suficienta, deocamdata, pentru transferurile gigantice de date pe care le vor avea de analizat ca sa auda sunetul primordial. Si sa impartaseasca proba de microfon intergalactic a ceva ce ar putea fi numit dumnezeu sau, cum e botezat deocamdata prin rapoartele lor de activitate, “the god particle”.

Despre Large Hadron Collider, cel mai mare gadget insarcinat cu accelerarea de particule elementare, puteti afla mai multe dintr-un documentar BBC sau ducindu-va pana acolo incepind cu 6 aprilie 2008. Daca experimentul va produce, la propriu, gauri negre prin materia planetei, ramane de vazut. In orice caz, nu pricep ce ar cauta oamenii de stiinta de la CERN tocmai in Hawaii, unde doi cercetatori exotici i-au dat in judecata incercind sa amane inceperea bombardamentelor de particule de teama impactului asupra mediului.

Abia astept sa downloadez mp3-ul cu inregistrarea fidela a Primului Sunet, ca sa ma pot apuca de remix. Pana atunci, ma joc cu un track al lui Dyslex, altul decat cele de pe MySpace. Ca haos sonor, e tot pe-acolo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: