Graffiti virtual

Granita dintre urban si noi tehnologii e din ce in ce mai fina pe masura ce arta de strada incepe sa fie exploatata in mediu virtual. Primul exemplu in care graffiti-ul se manifesta ecologic, fara sa lase urme palpabile pe cladiri, e de gasit pe site-ul GraffitiResearchLab, unde se deseneaza cu raze laser transmise dintr-un Hymermobil.

Intr-un alt exemplu recent, TaggedInMotion, miscarile mainilor sunt filmate din mai multe unghiuri si apoi reproduse fidel intr-un spatiu 3D vizibil prin ochelari stereoscopici.

Lucrarea de diploma a lui Martin Lihs, WiiSpray, merge, insa, cu un pas mai departe, crescind senzatia de interactiune si imersiunea in ciberspatiu a artistului. Autorul a transformat un Wiimote in tub de spray virtual, orice suprafata de pe ecran putand fi desenata. Faptul ca legendarul controller al consolei Nintendo isi cunoaste pozitia si viteza de miscare (giroscop+accelerometru) fata de un reper fix devine calitatea principala a device-ului, gesturile mainilor si finetea detaliilor de “poignée” fiind perfect traduse in coordonate virtuale:

Vopseaua dispare de tot din discutie iar Martin promite mai multe detalii despre WiiSpray in toamna, cand va adauga in proiectul sau si posibilitatea ca mai multi grafferi sa lucreze simultan la acelasi “perete”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: