Ce sevraj ma luat, Bogardo! Sa fie de la thfraesh?

Daca anul trecut incepea, excelent, cu Rezistenta Materialelor, nici 2009 nu pare plictisitor. Cel putin in materie de sunete thfraesh, aproape deloc practicate pe la noi.

Primele referinte care-mi vin in minte dupa cateva play-uri pe MySpace-ul Bogardo’s Way provin din zonele experimentale cu care se joaca de-alde KID606, Enduser sau Society Suckerz. Atitudinea cu care Bog trateaza sample-urile pe care le mixeaza, de multe ori distorsionandu-le ca in breakcore sau terrorcore, ii permite sa fie eliberat de angoasele celor care n-au inteles ca in postmodernism se poate folosi si recicla ORICE content.

Asa cum se face, plaja de sunete folosite de Bog este extrem de larga si bogata in content aborigen de tot felul, de la phoenix la parazitii la manele, cu care exagereaza, un pic, pe alocuri, pana la secvente clasice de breakcore.

Se pare ca Bucurestiul incepe sa capete, cel putin in experimentele electronice ale catorva baieti din “valul nou”, o atitudine trash fata de produsele mainstream care nu imita clashul cultural care se intampla, de exemplu, in permanenta, in Berlin. Ci incearca sa-l reconstruiasca, folosind elemente locale, pe aceleasi principii relaxate, dupa ce l-a inteles. Dintre cei foarte noi care s-au prins de switch si s-ar integra cu usurinta intr-un circuit muzical coerent, i-as aminti pe Nintedo Dadaistul Moloh si, desi un pic off-topic si mult mai concentrat pe productia de sound decat pe mash-uirea lui, pe Candcum.

Rezultatul, daca se atinge o masa critica de artisti care pot rezista oricand intr-un mediu in care muzica live se aude mai mult decat mp3-urile, este acelasi: un clash cultural coerent. Cu cat mai multe sample-uri abordate rapid si ciudat, cu atat mai mult thfraesh.

Chiar daca am exagerat in comparatia cu Berlinul, incercati sa pastrati doar 1% din entuziasm: Bogardo tot fuked up (sic!) e, asa cum si recunoaste. Si sufera, in mod sigur, de o forma de ADHD cultural care il impiedica sa fie atent mai mult de 10 secunde la un sample sau sa exagereze cu vreo influenta stilistica. Ceea ce nu poate fi, nu-i asa, decat bine :).

PLAY!

+++ Pe Archive.org., sub Creative Commons, sunt de gasit atat hitul viral “Nato (fiare luam)” cat si LP-ul “Satan, te urasc!”, urcate in arhiva cu ocazia “Free Download Project”, aflu de la Megatron, mare fan si promotor al lui Bog.  Citez: “omul a facut chestii faine si pe video animatie adica /printre cele mai trash chestii facute la noi in ultimii 10 ani cred / videoclipuri fucked up / e f tare atunci cand reusesti sa il scoti din casa / e foarte radioactiv / plutoniu imbogatit”. Gen. Multumim pentru diseminarea thfraeshului de calitate!

5 Responses to “Ce sevraj ma luat, Bogardo! Sa fie de la thfraesh?”

  1. bravo, Crissy, there you go!

  2. […] SA SUNE TELEFONUUUUUUUUUUUUUL!!! (in a hard phone style) Bog (Bogardo’s Way, baiatu cu sevraju’, printre ohmygodcatealtele) nu rateaza, dintre multe alte prajeli postmoderne,  momentele in care […]

  3. meserie

  4. […] sa ajungi la sevraj de thfraesh cu Bogardo trebuie sa bagi neaparat si video! “Moartea Danei muista”, un scurt-metraj […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: